RAIJA TUUMI 100 – Juhlanäyttely
VAHVA JA OMAPERÄINEN KERAAMIKKO
Raija Tuumi (1923–2016) edustaa taiteilijasukupolvea, joka sotien jälkeen oli nostamassa Suomen taideteollisuutta maailmanmaineeseen. Keramiikkataiteilijoilla ja heidän näkyvyydellään kansainvälisissä näyttelyissä oli tässä merkittävä osa. Kiukaisissa Satakunnassa kasvanut Raija Tuumi toteutti itseään aluksi kudonnan kautta. Paikalliset talonpoikaiset savenvalajat herättivät hänen kiinnostuksensa myös toisenlaiseen materiaaliin.
Tuumi päätyi monien vaiheiden kautta opiskelemaan Ateneumin keramiikkaosastolla 1946–49. Siellä hän löysi oman vahvan tyylinsä. Opiskelijoiden harjoitteluun kuului työpajoja muualla Suomessa. Savenvalajien suuret taikina- ja piimäruukut sekä vadit innoittivat opiskelijan dreijaamaan isoja veistoksellisia esineitä.
Samaan aikaan Tuumin kanssa keramiikkalinjalla eri vuosikursseilla opiskelivat muun muassa Ulla Procopé, Annikki Hovisaari, Dorrit Flinckenberg, Vuokko Eskolin, Francesca Mascitti, Eero Rislakki ja Hilkka Nyyssönen. Ateneumin opiskelijoiden teoksia myytiin Fabianinkadulla sijainneessa Koti-Hemmet-myymälässä ja Tyyne-Kerttu Virkin liikkeessä Kasarmikadulla. Valmistuttuaan Raija Tuumi palasi kotitilalleen Kiukaisiin jälleen kudonnan pariin. Pian hänet suorastaan maaniteltiin Arabian taideosastolle.
Tuumi aloitti työskentelyn Arabialla 1950 Sakari Vapaavuoren ja Ritva Kaukorannan kanssa samassa huoneessa. Hän löysi nopeasti ja luontevasti oman tyylinsä ja paikkansa Arabian taiteilijayhteisössä.
Tuumin pelkistettyjä teoksia oli esillä Suomen osastolla Milanon triennaaleissa 1950-luvulla sekä Arabian taideosaston näyttelyissä muun muassa Kööpenhaminassa, Zürichissä, Amsterdamissa ja Oslossa. Tuumi teoksineen oli mukana tärkeimmissä suomalaisen taideteollisuuden katsauksissa sekä yhteispohjoismaisissa hankkeissa. Design in Scandinavia kiertonäyttelyjä oli Euroopassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Tuumi sai 1962 kutsun kansainväliseen näyttelyyn Pariisin Louvreen. Hän oli viidestä taiteilijasta ainoa Pohjoismaista.
Raija Tuumin ensimmäinen yksityisnäyttely pidettiin 1968 Wärtsilä-Arabian näyttelyhuoneistossa Esplanadilla. Dreijatut savityöt olivat halkaisijaltaan jopa 80 cm tai miniatyyrimäisen pieniä.
Kun Arabia ja Rörstrand 1974 yhdistyivät, henkilökuntaa vähennettiin. Raija Tuumi pääsi nivelreuman takia sairaseläkkeelle. Hän pystyi vielä jatkamaan työskentelyä joitakin vuosia omassa keramiikkapajassaan, ensin kodin alakerrassa Helsingin Maunulassa, sitten maaseutuasunnoissa Joutsassa ja Kalannissa. Vuoden 1977 jälkeen Tuumi ei enää myynyt tuotteitaan. Hän säilytti kaikkein merkityksellisimmät ja taidokkaimmat tuotteet itsellään. Niitä on nyt esillä täällä KWUMissa.