KIM SIMONSSON – KÄSITYÖLÄISEN GEENI

Kim Simonsson on Fiskarsin ruukissa asuva ja työskentelevä suomenruotsalainen kuvanveistäjä. Hän on työskennellyt keramiikan parissa jo yli 20 vuotta ja on teoksillaan muokannut tapaamme kohdata ikivanha materiaali. Simonssonin teosmaailmassa pääroolin jakavat lapset ja eläimet.

Varhaisissa töissään Simonsson rakensi veistokset ensin rautakehikon ympärille umpisavesta, jota seurasi kipsimuotin valmistus. Lopullisen teoksen hän prässäsi kuivuneeseen ja hiottuun kipsimuottiin. Veistosta oli vielä mahdollista muokata ja viimeistellä ennen polttoja ja lasituksia. Näin on syntynyt myös KWUM:n näyttelyssä esillä oleva Lätäkköön hyppäävä tyttö.

Simonsson pohtii, että hän on perinyt käsityöläisen geenin. Käsityöläisyys on korostunut edelleen hänen kansainvälistä suosiota saavuttaneissa vihreissä sammalhahmoissa. Hän painelee savea sormillaan haluttuun muotoon. Näistä painalluksista syntyy usein lapsia, jotka kantavat mukanaan löydettyjä objekteja. Teoksissa vanhaan käsityöperinteeseen yhdistyy kuitenkin koneellinen tekniikka. Sammalmainen pinta on saatu aikaiseksi neon keltaisella nylonkuidulla, joka on elektrostaattisesti siirretty mustaksi maalatun keramiikkateoksen pinnalle. Kenties kiinnostus erilaisten tekniikoiden yhdistämiseen syntyi Simonssonin opiskellessa Taideteollisessa korkeakoulussa, nykyisessä Aalto-yliopistossa.

Vuonna 2022 Kim Simonssonin veistoksiin on voinut tutustua Ranskassa useampaan otteeseen. Simonsson osallistui Lille3000 Utopia -festivaaliin Lillessä 11.5.-2.10.2022, jossa hänen kymmenestä sammalhahmosta tehtiin 4,5 metriset suurennokset yhteistyössä Atelier St Roch:n kanssa.  Nämä jätit toivottivat tervetulleiksi festivaalin noin 2 miljoonaa kävijää Rue Faidherbe -pääkadulla.

Parhaillaan Simonssonilla on yksityisnäyttely Galerie Nec:ssä Pariisissa ja lähes 30 veistosta Lyonin nykytaidebiennaalissa.

Sammalväen tarinoihin voi tutustua tarkemmin syksyllä 2022 ilmestyneessä Tales of the Moss people -kirjassa.

 

Kuva: Jefunne Gimbel